De omgeving

Het nationaal park Hoge Kempen ligt in de provincie Limburg op het grondgebied van de gemeenten As, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maasmechelen en Zutendaal. Het omvat naast uitgestrekte bospercelen ook bestaande beschermde natuurgebieden als de Mechelse Heide, de Vallei van de Ziepbeek, het Ven onder de Berg en de Neerharer Heide.

 

De Hoge Kempen, of het Kempens Plateau, is eigenlijk een grote puinkegel gevormd door keien en stenen uit de Ardennen, die tijdens de IJstijd door de Maas zijn afgezet in het zuidoosten van de Limburgse Kempen, later door zeewinden bedekt met zand.

Daarna ontstond een nieuwe, relatief diep uitgesleten vallei waar de Grensmaas zich een weg zocht door haar eigen puin. De overgang naar het Kempens Plateau, westelijk van de Maasvallei, is erg steil en vormt een trap van gemiddeld 45 meter. Deze steilrand loopt van Opoeteren bij Maaseik in het noorden tot Gellik bij Lanaken in het zuiden. Hij vormt een ononderbroken lijn van ruim 20 kilometer lang, één van de spectaculairste geologische fenomenen in het eerder nogal vlakke Vlaanderen. Ongeveer de helft van deze steilrand situeert zich in het Nationaal Park. De hoogte van het park varieert tussen 45 en 102 m boven de zeespiegel.

Uitgestrekte dennenbossen worden afgewisseld met paarsbloeiende heide, grote waterplassen getuigen van grind- en zandwinning, hoge toppen bieden grootse vergezichten, …. In dit natuurlijke decor leven tal van zeldzame en bijzondere dieren.
Het cultuurlandschap van de Hoge Kempen, op en rond het steile grind- en zandplateau van de Maas, wordt al eeuwenlang in cultuur gebracht door de mensen die er leefden en leven. Dat levert een nog zelden voorkomend overzicht van historische economische activiteit op in het huidige landschap.

Deze getuigen komen in de Hoge kempen naast en in combinatie met elkaar voor, wat maakt dat de Hoge kempen iets kan toevoegen aan de UNESCO Werelderfgoed-lijst. De landschappen en monumenten die op de lijst staan, bieden samen immers een representatieve staalkaart van de menselijke en natuurlijke wereldgeschiedenis aan.

Iedereen is welkom om hier eindeloos te ontspannen: wandelen, fietsen, … of gewoon zorgeloos te genieten van al dit moois. Het Nationaal Park Hoge Kempen zal ook vast en zeker jou betoveren.

 


 

Blotevoetenpad Zutendaal

Nog nooit op blote voeten in de natuur gelopen?

Geef dan je voeten de vrijheid en kom in Zutendaal proeven van het eerste blotevoetenpad van Vlaanderen.
Voel met je zintuigen èn je voeten de bijzondere prikkels van hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water op een gecontroleerd parcours dat enkel toegankelijk is op blote voeten. Voel koud en warm, vochtig en droog, aangenaam, opwekkend en prikkelend op een route van bijna 2 km in de Lieteberg.


 

Euroscoop in Lanaken

inkomhal_lanaken_left_LEFTEuroscoop Lanaken, ligt vlak naast de rijksweg in het centrum van Lanaken. Het gebouw omvat een bioscoop met 8 zalen en een brasserie. Het is 1 van de kleinere complexen, maar dat komt de sfeer en gezelligheid alleen maar ten goede!

De locatie werd gekozen omwille van de vlotte bereikbaarheid voor het autoverkeer. Er zijn dan ook verschillende, ruime, gratis parkings voorzien. Dit gecombineerd met de nabijheid van het Lanaakse winkelcentrum zorgt voor een ideale ligging. Zo is er voor iedereen wat wils en is er een gevarieerd aanbod voor zowel overdag als ‘s avonds.

Bij Euroscoop staat gezin en gezelligheid centraal zowel jong als oud zullen kunnen kiezen uit een ruim aanbod van films.

 

 


 

Maastricht

Maastricht ligt in het uiterste zuiden van Nederland. De stad ligt op de samenkomst van het Maasdal en het Jekerdal, tussen het Plateau van Margraten en het Belgische Haspengouw. Door de stad stroomt niet alleen de rivier de Maas, maar ook het riviertje de Jeker. Bij de Onze-Lieve-Vrouwewal mondt de Jeker uit in de Maas. Het deel van de oude stad, dat op de oostoever van de Maas ligt, heet Wyck (uitspraak: Wiek).


 

Tongeren

TongerenAtuatuca Tungrorum, de antieke benaming van Tongeren, was in de Romeinse tijd de administratieve hoofdplaats van het volksdistrict (civitas) der Tungri. Deze Tungri vormden ten tijde van keizer Augustus (27. V. C. – 14. N. C.) een bestuurlijke federatie van enkele autochtone volksstammen die in de decennia daarvoor in het verzet waren gekomen tegen het Romeins invasieleger van Julius Caesar.

De Eburonen, één van deze inheemse stammen, hadden in 54 v. C. onder het bevel van hun koning Ambiorix, een zware nederlaag toegebracht aan de Romeinse legioenen. Die veldslag had plaats in de nabijheid van Atuatuca, een nog onbekende plaats in het land van de Eburonen, waar de Romeinen hun winterkwartier hadden opgeslagen.

Na de definitieve vestiging van het Romeins gezag, ging de inheemse naam Atua(tu)ca over op de hoofdplaats van de civitas Tungrorum. Deze primitieve nederzetting (vicus), gelegen op een knooppunt van belangrijke heerbanen, zou in de loop van de volgende eeuwen uitgroeien tot een echte Romeinse stad (municipium), met typische openbare en private gebouwen & straten, omgeven door een monumentale stadsmuur. De verspreiding van de Romeinse cultuur had ook een grote invloed op de ontwikkeling van het omliggende platteland, waar welstellende herenboeren talloze boerderijen (villa’s) en karakteristieke grafheuvels (tumuli) oprichten. Als gevolg van de voortdurende invallen van Germaanse volkeren in Noord-Gallië, werd de stad in de 4de eeuw voorzien van een nieuwe omwalling die kleiner was als deze uit de 2de eeuw , evenals de zustersteden Keulen en Trier.

Klik hier om meer te weten over de stad Tongeren.


 

Valkenburg aan de Geul

In het zuidelijkste puntje van Zuid-Limburg, verscholen tussen de mosgroene heuvels ligt een bijzondere plaats: Valkenburg aan de Geul. In het hart van het beschermde natuurgebied Heuvelland flonkert het mergelstadje met haar rijke toeristische traditie. Het vijf-sterren landschap met Valkenburg als het Toscane aan de Geul is al meer dan 125 jaar een grote trekpleister voor binnenlandse en buitenlandse gasten. Door de centrale ligging in de Euregio voelt u hier bijna letterlijk de hartslag van Europa, op een steenworp afstand van internationale trekpleisters als Maastricht, Aken, Luik, Hasselt en Tongeren.


 

Maasmechelen

Archeologische vondsten geven weer dat de Maasvallei vanaf circa 8000 jaar geleden bewoond is geweest. Aan de voet van het Kempens Plateau lagen drogere gronden die verblijf mogelijk maakten. Bossen op de terrassen maakten plaats voor akkerbouw. Fiets of wandel langs zilveren rivieren en door sprookjesachtige bossen, klim op uitzichtvolle heuvels en wandel door purperen heidelandschappen. Wandel doorheen het mijnverleden en door heerlijke pittoreske Maasdorpjes.


Regio

Deze vakantieregio is rijkelijk gafaciliteerd. Denk aan indoorpark Plopsaland te Hasselt, indoor wintersortcentrum Snowvalley te Peer of het racecircuit te Zolder. De regio kent aantrekkelijke zwem-/surfplassen zoals bij Kelchterhoef nabij Houthalen.


Wijnproeverij op lokatie

Bent u met een grotere groep, overweeg dan eens een wijnproeverij op maat. Laat u verassen door een selectie van de beste italiaanse wijnen in combinatie met overheerlijke traditionele delicatessen.

Wijn drinken is meer dan alleen een glas wijn. Wijn drinken is het eten dat je erbij eet, het gezelschap en de sfeer. De echte smaak komt goed tot haar recht als deze criteria samenkomen. Wijn drinken betekent genieten van lekkere wijnen, eten en gezelligheid.

Vini del Garda, onze Italiaanse wijnspecialist zal tijdens de wijnproeverij dieper op de afzonderlijke wijnen en de proefmethode ingaan. Ook ontdekt u de verschillende kenmerken van bepaalde druivensoorten en de methodes waarop de wijnen gemaakt worden. Er worden verschillende wijnen geproefd, verdeeld over wit, rood, rosé en mousserende wijn. U kunt zelf aangeven op wat voor type wijn u de nadruk wilt leggen. Tijdens onze wijnproeverijen kunt u verder genieten van verschillende traditionele italiaanse gerechten die zorgvuldig op de wijnen zijn afgestemd.

Een volledig verzorgde wijnproeverij met Italiaanse gerechten is al mogelijk vanaf € 27.50,- p.p. (min. 6 pers.)
Het enige dat u hoeft te doen is proeven, genieten, beleven!